Estike-Bérczy Landseer Kennel

Főoldal Fajtatörténet Fajtaleírás Fotógaléria Kiskutyák Linkek Elérhetőség

 

FCI. II. fajtacsoport 226. /standard/

 

Landseer

 Származás: Németország / Svájc

 FCI besorolás: 2 csoport

 Általános megjelenés: A landseer megjelenése impozáns és elegáns. Nagyon nagy (magas), erőteljes, de arányaiban mégis harmonikus felépítésű, kiegyensúlyozott kutya. A lábak –különösen a kanoknál – hosszabbak, mint a fekete Újfoundlandinál.

 Fej: a fején a bőr sima, ráncok nélküli, - itt a szőr rövid - ezért nemes vonásai kerülnek előtérbe. A fejnek minden esetben fekete színűnek kell lennie, fehér, szimmetrikus orrcsíkkal.

 Koponya: erős és széles, a jól fejlett nyakszirt vastagodó.

 Stop: határozott, azonban nem olyan erős és meredek mint a Szent Bernáthegyi kutyáknál.

 Orr: orrtükre minden esetben tiszta, foltmentes, fekete pigmentációjú.

 Fang: az arcorri rész kicsivel rövidebb az agykoponyánál.

 Ajkak: nem nyáladzó, fekete színű

 Fogak: ollószerűen záródnak

 Pofa (arc): közepesen fejlett, fokozatosan elvékonyodik.

 Szem: közepes méretű, mélyen ülő, a barnától a sötétbarnáig terjedő színű, mandula alakú, barátságos pillantású. A szemek esetleges kénsárga, vagy szürkés sárga elszíneződése hibának számít.

 Fülek: közepes nagyságú fülei háromszög alakúak, enyhén lekerekítettek. Fülein a szőr rövid, a szélén hosszabb.

 Nyak: izmos és széles, határozott lebernyeg kívánatos.

 Hát: egyenes, vízszintes, széles és erős.

 Lágyék: izmos

 Far: széles, jól lekerekített

 Mellkas: mély és széles, bordái jól íveltek, mindig fehér színűek.

 Has: enyhén felhúzott, teljesen fehér színű szőrzet borítja.

 Farok: erős, dús szőrzetű, mely nyugalmi helyzetben a csánkig ér, ha kissé görbül a vége, még megengedett. Mozgás közben egyenes, csak enyhén görbe a hegyén.

 Végtagok: minden esetben fehér színű szőr borítja.

 Mellső lábak: egyenesek, erősek és jól szögeltek. A lábak a válltól lefelé is izmosak, kifejezetten vastag csontozatúak.

 Könyök: szorosan a testéhez simul.

 Hátsó lábak: egyenesek, erősek és teljes egészében nagyon izmosak. A lábak a válltól lefelé is izmosak, kifejezetten vastag csontozatúak. A hátsó lábak a bokáig erős és dús szőrzettel rendelkeznek.

 Farkasköröm: születés után eltávolítandó

 Mancsok: nagyok, macska mancsra emlékeztetnek.

 Mozgás: járását, mozgását a test és lábak tömeges izomcsoportjai harmonikussá, enyhén rugózóvá teszik.

 Szőr: puha tapintású, egyenes és hosszú, erős aljszőrzettel. Enyhén hullámos szőrzet, ami rendszeres ápolásra szorul, bár nem túlságosan megterhelő.

 Szín: alapszíne fehér, melyet igen kontúros fekete foltok tarkítanak a testen. Nyaka, hasa a lábak és a farok fehér kell hogy legyen

 Méret:

Kanok: 72 és 80 cm

Szukák: 67 és 72 cm

 

Egy kicsit talán közérthetőbben:

 

Származási helye Németország / Svájc. Nagy, erőteljes és harmonikus felépítésű kutya. A háta egyenes, vízszintes, széles és erős. Bordái jól íveltek. Könyökei szorosan a testéhez simulnak. Az arcorri rész kicsivel rövidebb az agykoponyánál. Stop jól látható, de mégsem hangsúlyos. Lábai egyenesek, erősek és jól szögeltek. Lábujjaik között úszóhártya található. Szárazon és vízen egyaránt otthon érzi magát. Megjelenése impozáns és elegáns. A feje nagy és nemes vonású, kifejezetten elegáns kutya. A kanok magassága 72-80 cm, a szukáké 67-72 cm. Szőre puha tapintású, egyenes és hosszú. Alapszíne fehér, melyet igen kontúros fekete foltok tarkítanak. A fej mindig fekete, fehér szimmetrikus orrcsíkkal. A landseer barátságos, kiegyensúlyozott természetű kutya. Nem ugat sokat, már kölyök korától tud, imád úszni. Noha kifejezetten békés, ha szükségét látja hatékonyan tudja őrizni családja portáját, kitűnő házőrző. A jó szándékkal közeledő idegeneket ennek ellenére barátságosan fogadja. Kiváló családi kutya, együttélése más háziállatokkal problémamentes. A gyerekekkel szemben gyengéd, szereti és óvja azokat, kifejezetten gyermekszerető. A vízpart mentén játszó gyerekekre, mint egy úszómester felügyel.  A szőrzete rendszeres ápolásra szorul, de nem túlságosan megterhelő. Mivel gyorsan növekedő nagytestű kutyáról van szó a fejlődési periódusban kifejezetten jó minőségű eledelre van szüksége. Komoly bundája miatt jól tűri a hideget és a vizet egyaránt. A landseer nevelése nem nehéz feladat, értelmes könnyen tanuló fajta. Mozgásigénye átlagos, de szeret nagyokat sétálni, a gazdával játszani, labdázni. A jól nevelt landseer nem kóborol el, de ha víz van a közelben legyünk résen. Többnyire családi kedvencként tartják, olyan helyre ajánlott, ahol nagy terület áll a kutya rendelkezésére.